Categorieën
Uncategorized

Testimonial

Willy-Els verteld over haar ervaring

Kun je kort je ervaring met mijn begeleiding tijdens de laatste levensfase van je oom beschrijven?
“Kort. Dat is best lastig. Je was er en we konden op je bouwen. Je hielp met praktische en met intermenselijke zaken, zodat de sfeer prettig was, alles geregeld was of werd en wij ons konden richten op wat uiteindelijk het belangrijkste was: mijn oom kon zich richten op het afscheid nemen van het leven en ik kon me richten op hem.” 

Welke specifieke uitdagingen of moeilijkheden ervaarde je voordat je mijn hulp inschakelde? 

Het was mijn oom zelf, die al jaren voor zijn dood, jouw hulp inschakelde. Hij wilde dat alles goed geregeld was. Mijn belofte aan mijn tante om een oogje op hem te houden en om later het huis op te ruimen, bezorgde me geen stress. Ik was blij dat ik dat doen mocht en voelde dat het voor elkaar zou komen.

Twee hobbels: Ik wist dat er twee hobbels waren: mijn oom miste mijn tante als sparringpartner en die kon ik, als nichtje, niet vervangen. Ook verkeerde ik doorgaans in andere sociale kringen en wist ik dat ik ooit iemand om hulp moest gaan vragen voor het gedeelte van mijn oom’s leven waar ik niet vertrouwd mee was. (Ik kende wel mensen uit zijn omgeving, waar ik met de laatste vraag terecht kon.) Hoewel mijn oom en ik dat nooit zo besproken hebben, wisten we dat beiden. Mijn oom loste het al op voor het überhaupt voor mij een probleem kon worden. Hij zette trouwens overal mensen voor me op de weg, die me verder konden helpen. Mijn oom kon vooruitdenken en zorgde net zo goed voor mij, als ik voor hem.” 

Op welke manieren heeft mijn begeleiding je oom en jou geholpen om met deze uitdagingen om te gaan?

Jij was gewoon het cadeautje, dat mijn oom voor zichzelf, maar ook voor mij regelde. Jij nam met je ervaring, je contacten zoveel zaken over, waar ik me anders in had moeten verdiepen, dat ik alle aandacht aan mijn oom kon geven. Ook kende jij het voor mij onbekende stukje van zijn leven, van kinds af aan. Ik wist dat ik op dat punt volledig af kon gaan op jou. Dat jij goed kon luisteren, ruimte maakte om van gebaande paden af te kunnen stappen en dat ik alles wat lastig was, direct met jou kon bespreken, maakte het allemaal veel eenvoudiger. 

Welke aspecten van mijn begeleiding vond je het meest waardevol of impactvol?
“De praktische kant: Jij kan dingen regelen die mij veel moeite zouden hebben gekost of mij niet eens gelukt waren.
Jouw menselijke steun: zowel voor oom Jan die goed met je kon praten als voor mezelf. “

Kun je een voorbeeld delen van een moment waarop mijn begeleiding een positieve verandering teweegbracht in jouw situatie? Jij hing al aan de telefoon voordat we wisten (ik wist?) dat “het begonnen was”, zoals ik dat noemde. Toen ik je later die dag appte dat mijn oom gevallen was, kwam je meteen naar het ziekenhuis. De verandering was er al voor ik vast kon lopen”.

Hoe heeft mijn begeleiding jou en je oom geholpen om meer rust, vertrouwen of comfort te vinden tijdens je laatste levensfase? Omdat we op jou terug konden vallen, hadden we tijd voor het afscheid nemen en nog even genieten van elkaar”. 

Zou je mijn begeleiding aanbevelen aan anderen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden? Zo ja, waarom? Zijn situaties echt vergelijkbaar? De situatie maakt echter niet uit, want jij voegt je wel naar de situatie. Jij bent niet alleen een ruimdenkende, veel voor elkaar krijgende en met vooruitziende blik, regelende begeleider. (Zo was er voor mijn oom meteen een kist en voor mijn moeder pas na bijna een week) Alleen daarvoor zou ik je al aanraden.
Maar als mensen iemand zoeken die in die hele afscheid periode steun en toeverlaat kan zijn, zou ik je zeker aanraden, want dat is echt iets bijzonders. Je hoeft het niet alleen te doen. Het kan samen en samen maakt het beter.


Is er nog iets anders dat je zou willen delen over jouw ervaring met mijn begeleiding? Ik ben nog steeds blij met de hulp die we kregen. Het was een goed afscheid en dat maakt het proces daarna beter behapbaar. Ik mis hem nog steeds hoor, maar ik denk met warme gevoelens terug aan de mooie tijd die we hadden en daar hoort ook het afscheid bij. Mijn oom vroeg al jaren voor het zover was hulp aan jou voor de laatste periode. Hij wilde alles goed geregeld hebben voor zichzelf en voor mij. Het was fijn dat je er was. “