Categorieën
Uncategorized

“Slapeloze nachten”

Een vrouw had slapeloze nachten van het idee dat haar man zou overlijden, terwijl zij daar nog niet op voorbereid was. Ik werd uitgenodigd voor een kennismaking.

Gesprek
Haar echtgenoot was niet meer in staat hierbij aanwezig te zijn. Tijdens het gesprek tekenden de contouren zich af. De wensen, verwachtingen en uitgangspunten voor de begrafenis van haar man werden helder. Voor als het zover zou zijn.

Grip
Voor mij werd het duidelijk. Deze vrouw heeft het nodig om vóór het overlijden van haar echtgenoot een compleet beeld te hebben van de uitvaart. Dan krijgt ze er grip op.

Rust
Ik bood aan om samen alle voorbereidingen te doen die haar rust zouden bieden. Te beginnen met het samen uitzoeken van een graf. “Doe jij dat dan?”, was haar vraag. “Jazeker doe ik dat”, was mijn antwoord. Mijn aandacht voor het afscheid en de uitvaart van mensen, begint al ver voor de uitvaart.

Rustplaats
Ik had een indruk gekregen van wat ze precies zocht als laatste rustplaats. Met die voorbereiding ben ik op verschillende begraafplaatsen geweest. Een zoektocht voor dit echtpaar. De sfeer van de directe omgeving van het graf zou het meest belangrijk zijn, verwachtte ik.

Eeuwigdurend
Zo kwam het dat ik een week later met haar en de beheerder, op de uitgekozen begraafplaats rondliep.  Een plekje zoekend voor een eeuwigdurend, tweepersoonsgraf.

Vertrouwd
Ik kan mij heel goed voorstellen dat het uitzoeken van een graf een belangrijke voorbereiding is. Juist bij een echtpaar gaat er één partner het graf bezoeken na het overlijden. Je wil je partner graag achterlaten op een plek die goed voelt en al een beetje vertrouwd is. Ook voor jezelf.

Ontspanning
Al lopend, kijkend en voelend kwamen we uit op de plek die aan alle verwachtingen voldeed. Mooie grote stevige bomen, glooiend landschap, zicht op de lucht erboven. En ‘buren’ met natuurlijke grafbedekking. Rondkijkend en keurend werd duidelijk dat dit de plek zou zijn. De plek voor het graf was uitgezocht. De opluchting en ontspanning was groot. Rust voor iedereen.