Categorieën
dagboek voor jou

Lichtceremonie: Een stralend afscheid

Susan betrok mij bij haar proces vanaf het moment dat ze wist dat haar leven spoedig zou eindigen. Zo zeker als ze hierover was, twijfelde ze over de invulling van haar uitvaart.
Susan liet mij haar diepgang zien en de ware betekenis van haar leven. Haar sterven zou een reis worden naar het licht, naar de bron.

Ik vroeg haar om haar ervaringen rondom afscheid en uitvaarten te delen. Door dit hardop te uiten, besefte ze het volgende: het belangrijkste voor haar was dat haar familie en vrienden op een manier afscheid konden nemen waarbij háár ziel in vrijheid verder kon.

Maar dat was niet het enige; ze wilde ook dat haar geliefden in vrijheid verder konden leven, ook zonder haar.

Met deze invalshoek hebben we gekozen om de traditionele invulling van de uitvaart achter ons te laten en zijn we op zoek gegaan naar een vorm waarin haar ‘zijn’ voel- en zichtbaar zou worden.

We kwamen uit op een lichtceremonie, een symbolische en emotioneel krachtige manier om afscheid te nemen. Het symboliseert het licht dat de duisternis verdrijft en hoop van leven brengt in tijden van verdriet. En het de plek is waar de ziel van Susan zal zijn.

De ceremonie vond plaats op een betekenisvolle locatie, omringd door een cirkel van bloemen, haar lievelingsschoenen en enkele prachtige foto’s. Iedereen had een kaars meegebracht, die één voor één werd aangestoken.
Na het aansteken van de kaarsen ontstond er een moment van stilte, begeleid door zachte muziek op de achtergrond, live gespeeld.

Vervolgens hebben we herinneringen gedeeld en anekdotes verteld. Er werd gehuild, en ook gelachen, wat bevrijdend aanvoelde en verbondenheid creëerde.

We moedigden de aanwezigen aan om symbolisch los te laten wat hen vasthield aan verdriet of pijn, door het schrijven van persoonlijke boodschappen en deze met rozenblaadjes in een grote schaal met water los te laten.

De lichtceremonie bood een ontroerende en betekenisvolle manier om afscheid te nemen, waarbij het licht van herinneringen en liefde blijft schijnen. Het gaf ruimte om los te laten wat niet meer bij je hoort.

Ik hoop dat het lezen van deze wijze van afscheid nemen je kan inspireren om je af te vragen hoe het voor jou zal zijn om je te verdiepen in wat bij jou past.
Voor later….