Categorieën
Uncategorized

“Geen klassieke muziek, daar hield mijn moeder niet van”

Bestaan er eigenlijk onpersoonlijke uitvaarten? Jazeker, die zijn er. Bijvoorbeeld wanneer te strikt wordt vastgehouden aan tradities of verwachtingen van anderen ‘hoe het hoort’. Je herkent dan weinig persoonlijks terug van de overledene en de familie. Een persoonlijke uitvaart kenmerkt zich doordat het leven van de overledene en de nabestaanden centraal staan.

Samen met 3 dochters mocht ik de uitvaart van hun moeder begeleiden. Ze waren duidelijk over hun eigen rol in dit afscheid en die van mij. Ik kreeg de taak het logistieke stuk uit te voeren. De invulling van het afscheid deden ze zelf.

Eén van de dochters zocht de muziek en foto’s uit. Tijdens de voordracht van de sprekers prijkte er een hele mooie, grote portretfoto op de wand. Zo was hun moeder voelbaar dichtbij. En ook de muziek paste bij hun moeder. Na het tweede muziekstuk fluisterde de middelste dochter in mijn oor: ”Een beetje ongebruikelijke muziek voor een uitvaart, er is geen klassiek bij. Daar hield mijn moeder niet van.”

En dat is nou juist waarom het afscheid klopte, de muziek paste bij hun moeder. Deze 3 dochters lieten los wat er ‘hoort’ en kozen voor persoonlijke details in alle facetten.