Categorieën
dagboek voor jou

Bijna thuis?

Bijna thuis huis,

vandaag bezoek ik een hospice om de samen werking te bevorderen. De coördinator ontving me hartelijk. De algemene ruimtes zien er huiselijk en uitnodigend uit. Ook de haard aan de muur geeft een prettige sfeer. Omdat ook de natuur binnen te halen is een lange wand voorzien van een afbeelding van het bos. Je waant je buiten als je er ‘in’ kijkt.

Er zijn 3 verschillende vormen van hospices in Nederland. Dat heeft te maken met hoe het georganiseerd is. Deze wordt een ‘Bijna thuis huis’ genoemd.

Als stervende heb ik het beeld dat je vanuit 2 perspectieven bijna thuis kan zijn. Daar waar je vandaan komt als mens, en daar waar je naartoe gaat als ziel. Het is maar hoe je het bekijkt.

Ik ben weer op de hoogte wat dit hospice kan bieden voor haar gasten, ze ondersteunen het sterven met de zorg die daarvoor nodig is. Als het wenselijk is dat ik betrokken wordt, dan ben ik er.